Блог за обяви и статии

Полезна информация за публикуване на безплатни обяви и онлайн статии в интернет.
Засягаме въпроси, като: "Къде да публикуваме безплатни обяви и статии?", "Защо да публикуваме интернет обяви и онлайн статии?", "Какви статии мога да публикувам?". Освен това засягаме различни съвети при публикуване на своите обяви и авторски статии.

петък, 16 септември 2011 г.

Бизнес планиране - Статия 1


Бизнес планът може да се разработи в следните случаи:



1) за собствени нужди - планиране на собствена бизнес идея, оценка на потенциала на планирания проект и изчисляване на необходимите разходи, очаквани приходи и периода, който ще е необходим за възстановяване на вложените средства.


2) да убеди потенциалните партньори да участват в реализиране на дадена бизнес идея.


3) най-честата причина, която кара работодателите да мислят за изготвяне на бизнес план е търсенето на допълнителни средства. Постигането на успех при опитите за привличане на инвестиции е малко вероятно да се случи без подробен бизнес план за цялата компания или индивидуален курс на действие.

Всъщност, добре написаният бизнес план може да бъде от полза при стартиране на собствен бизнес. Подробният бизнес план ще позволи бързо и с минимален риск да стартирате своята бизнес идея. Той също така е ефективен инструмент за управление и контрол над службите и звената, приходите и разходите.

Липсата на бизнес план води до отсъствие на последователна стратегия за предприятието. Решенията се вземат бързо и много често е налице липса на точен план за действие, а служителите не могат да определят приоритетите на компанията. Всичко това води до намаляване на оптималната ефективност на цялостната дейност на фирмата.

В зависимост от това към кого са насочени бизнес плановете се разделят на вътрешни и външни.

Вътрешният бизнес план позволява на предприемача да разбере, дали има смисъл да изразходва времето и парите си, за да развие своята бизнес идея; да открие силните и слабите страни на бизнеса; да разкрие възможните пречки при развиване на идеята и да се вземат предварителни мерки за тяхното преодоляване; помага им да определят необходимите инвестиции за създаване на собствен бизнес.

Планът позволява ясно формулиране на бъдещите бизнес цели, стратегии и тактики, както и определяне на специфичните области на бизнеса и неговото място на целевия пазар. Позволява обективно определяне на ключовите показатели за реализиране на гамата от продукти и услуги, които ще бъдат предложени на своите клиенти. Освен това ще се направи точен анализ на различните възможности за маркетинг с цел проучване на пазара, насърчаване, определяне цените на своя продукт, оценка на потенциалните разходи за откриване и функциониране на бизнеса и ще се извърши подходяща оценка на наличните ресурси за постигане на поставените цели. Всички възможности и стратегии на фирмата трябва да се преразгледат по-рано, чрез професионално изработен бизнес план, което да постави началото на сплотен бизнес климат, който да бъде отправна точка, която да се ръководи и съблюдава от всеки служител на компанията.

Външният бизнес план се разработва в случаите, когато е необходимо да се привлекат чуждестранни инвестиции и цели да подчертае привлекателните аспекти на компанията и избегне негативните аспекти. 

Статията продължава: Бизнес планиране - Статия 2

Няма коментари:

Публикуване на коментар